Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@00:02:42 GMT

یادی از سینمای درخشان دهه چهل

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۷۸۹۸۸

یادی از سینمای درخشان دهه چهل

ایسنا/اصفهان یک منتقد سینما گفت: دهه چهل را می‌توان شکوفاترین دوره هنری و سینمایی کشور دانست.

هفتاد و سومین برنامه پاتوق فیلم کوتاه اصفهان به موضوع «سینمای ناصر تقوایی از متن تا میزانسن» اختصاص داشت. هامون شیرازی، منتقد و مدرس انجمن سینمای جوانان اصفهان در این نشست که شامگاه ششم بهمن‌ماه در پردیس سینمایی سیتی سنتر برگزار شد، با معرفی فیلم‌سازان تأثیرگذار سینمای ایران در دهه چهل گفت: ابراهیم گلستان، فروغ فرخزاد، احمد فاروقی قاجار، پرویز کیمیاوی، کامران شیردل، خسرو سینایی و ناصر تقوایی ازجمله فعالان سینمای مستند و داستانی دهه چهل بودند و می‌توان گفت که این برهه شکوفاترین دوره هنری و سینمایی کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: از سال ۱۳۰۷ تا اوایل دهه چهل، سینمای ما یک پرش سی‌ساله داشته اما به دلیل نبود آرشیو درست، متأسفانه بالای ۸۰ درصد از فیلم‌های ساخته‌شده در این سال‌ها در دسترس نیست و خیلی از فیلم‌ها به دلیل شرایط نامناسب نگهداری و یا آتش‌سوزی، از بین رفته‌اند. ضمن اینکه در این برهه ما مجذوب سینمای خارج بودیم و این عامل در کنار آنچه ذکر شد، موجب بی‌توجهی به سینمای ایران شد.

شیرازی با اشاره به نقش مهم سینمای مستند در ایران گفت: فیلم‌های داستانی از دل سینمای مستند بیرون می‌آید و باید اذعان داشت که سینمای ایران در بخش مستند و کوتاه در این برهه شبیه به سینمای جهان بود.

این مدرس سینما، دلایل انسجام در سینمای دهه چهل را وجود افرادی مثل ابراهیم گلستان، فرخ غفاری و فریدون رهنما دانست و گفت: گعده‌هایی که این افراد در کلوپ‌های نمایش فیلم تشکیل داده بودند و در آن سینمای جهان و اروپا را بررسی می‌کردند منجر به تغییر دید مخاطبان آن روز نسبت به سینما شد.

وی در ادامه با پرداختن به سینمای ناصر تقوایی گفت: فیلم‌های «تاکسی‌متر»، «نان‌خورهای بی‌سوادی»، «پنجشنبه» و «بازار میناب» او متأثر از آثار دیگری است و این کارگردان در فیلم‌های «نخل»، «باد جن»، «اربعین»، «موسیقی جنوب» و «مشهد قالی» در جستجوی زبانی تازه است.

شیرازی با بیان توضیحاتی درباره اولین فیلم بلند تقوایی اظهار کرد: «آرامش در حضور دیگران» سال ۱۳۴۹ ساخته و توقیف شد اما درنهایت سال ۱۳۵۲ به نمایش درآمد. فیلم‌نامه این فیلم بر اساس داستانی به همین نام از غلامحسین ساعدی نوشته‌شده  و در فیلم ۱۳ فصل از ۲۶ فصل این داستان را می‌بینیم.

در ادامه بخش‌هایی از فیلم‌های «باد جن»، «اربعین»، «دایی جان ناپلئون»، «ناخدا خورشید»، «کاغذ بی‌خط» و «ای ایران» برای حاضران به نمایش درآمد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری سینما ناصر تقوایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۷۸۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا مست عشق پای ستارگان ترکیه‌ای را به سینمای ایران باز می‌کند؟

به گزارش همشهری آنلاین، ‌ طولانی شدن روند تصویربرداری و توقف تولید در زمان کووید و ماجراهایی که بعد از تصمیم تهیه‌کننده ترکیه ای برای اکران فیلم در این کشور پیش از اکران در ایران پیش آمد بخشی از حواشی بود که این فیلم تا رسیدن به اکران پشت سر گذاشت، هرچند اکرانش هم بی‌مسئله نبود.

فیلم چند نوبت قرار بود به اکران برسد که هر بار به تعویق افتاد. آخرین بار همین یک هفته قبل از اکران بود که باز به هفته بعد از آن موکول شد.

اما این‌ها تمام ماجراهای این فیلم نبود. به جز انتخاب بازیگران نقش مولانا و شمس که بازخوردهای زیادی داشت، استفاده از بازیگران ترکیه‌ای مثل‌ هانده ارچل، ‌ ابراهیم چلیک‌کول، بنسو سورال، ‌ بوران کوزوم، ‌ سلما ارگچ، ‌ حسام منظور و هالیت ارگنچ هم یکی از مسائلی بود که صحبت‌های زیادی درباره آن شد.

حضور بازیگران ترکیه‌ای در فیلم‌های ایرانی البته به سال‌های دور برمی‌گردد. در سال‌های پیش از انقلاب هم بازیگران ترکیه‌ای در فیلم‌های فارسی بازی کرده بودند. مهم‌ترین و پرکارترین آنها جنید آرکین است که در ایران با نام فخرالدین شهرت دارد. او از سال ۴۷ تا ۷۴ در ۱۶ فیلم و سریال ایرانی بازی کرد. اولین آنها یوسف و زلیخا بود و آخرینش سریال مزد ترس که سال ۷۴ پخش شد. به جز او امل سایین خواننده و بازیگر ترک هم پیش از انقلاب در چند فیلم ایرانی حضور داشت.

دو دهه بعد از انقلاب حضور ستارگان ترک در فیلم‌های ایرانی ادامه پیدا کرد. آدم برفی ساخته داود میرباقری که سال ۷۳ ساخته شد، اگرچه از بازیگران ترکیه‌ای استفاده نکرد، اما به نوعی پیشقدم ساخت فیلم در ترکیه شد.

پس از آن در دهه هشتاد فیلم‌ اکواریوم ایرج قادری در ترکیه فیلمبرداری شد و بعدتر در دهه‌ی ۹۰ فیلم‌هایی نظیر گناهکاران از فریبرز قریبیان، بغض به کارگردانی رضا درمشیان و یک سطر واقعیت ساخته علی وزیریان در ترکیه فیلمبرداری شدند و در تمام آنها بازیگران ترک در نقش‌های فرعی و کم اهمیت حضور داشتند.

اما از اواخر دهه نود حضور بازیگران ترکی در فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی جدی شد و حالا این بازیگران عهده‌دار بازی نقش‌های اصلی یا دست‌کم پر رنگ در فیلم‌های ایرانی شدند. فیلم‌های مطرب، ‌ جن زیبا، هولیا با حضور بازیگران ترکیه ای در این دهه به نمایش درآمدند.

«جن زیبا» در سال ۹۷ اکران شد که بازیگر ترکی در آن بازی می‌کرد که به واسطه سریال‌هایی که در آنها بازی کرده بود، ‌ برای تماشاگر ایرانی شناخته شده بود. حضور نورگل یشیلچای امید زیادی هم برای فروش این فیلم ایجاد کرده بود که البته موفق نبود. این فیلم در سال ۹۷ کمی ‌بیش از یک میلیارد تومان فروخت که اصلا رقم جالبی نیست.

«مطرب» ساخته ۱۳۹۸ مصطفی کیایی داستان خواننده‌ای قدیمی ‌با بازی پرویز پرستویی است که دیگر اجازه فعالیت ندارد و بالاخره در هفته فرهنگی ایران در ترکیه فرصتی برای اجرای کنسرت پس از سالیان طولانی پیدا می‌کند. این فیلم در سال ۹۸ بیش از ۳۸ میلیارد تومان فروش داشت و یکی از فیلم‌های موفق گیشه بود.

سال ۹۹ هم مرتضی آتش زمزم فیلم «هولیا» را با حضور ویلما الس و هولیا دیکن ساخت که البته سال گذشته اکران شد و حدود ۵ میلیارد تومان فروش داشت. نوروز هم فیلم دیگری بود که سال گذشته در جشنواره فجر اکران شد و علی بوراک سیلان، بازیگر ترکیه‌ای، در آن بازی داشت.

حالا هم مست عشق گروهی از بازیگران ترک را وارد فیلمی‌از سینمای ایران کرده است. اما آنچه در مورد مست عشق متفاوت است این است که این فیلم محصول مشترک ایران و ترکیه است و نه این که تنها از بازیگران ترکیه ای استفاده کرده باشد. فروش نه چندان موفق فیلم هایی که با بازیگران ترکیه‌ای ساخته شدند، ‌این پیام را می دهد که صرف حضور آنها نمی‌تواند دلیلی برای فروش بالای فیلم باشد.

در مورد مست عشق هم دلایل زیاد دیگری برای فروش ۴۷ میلیاردی آن وجود دارد که تنها بخشی از آن بازی ستارگان ترک است. بنابراین فروش بالای آن نمی‌تواند مشوقی برای ساخت فیلم‌هایی با حضور بازیگران ترکیه‌ای قلمداد شود، اما می‌تواند شروعی برای همکاری مشترک با ترکیه باشد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند (+تصاویر) مست عشق : روایتی متفاوت از عشق با حضور ستارگان دو کشور (+عکس) ادامه رقابت «تمساح خونی» و «مست عشق» در گیشه و آغاز اکران یک اکشن

دیگر خبرها

  • ۲ تکنیک درخشان برای اتصال شلنگ به لوله آب بدون نیاز به آداپتور و چسب (فیلم)
  • «قلیچ» به مستندات یکشنبه خانه هنرمندان ایران رسید
  • حضور مرکز گسترش با ۲۲ کتاب در نمایشگاه کتاب تهران
  • اعلام اسامی راه‌یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه انجمن سینمای جوان
  • اعلام اسامی راه‌یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه انجمن سینمای جوانان ایران
  • اعلام اسامی راه یافتگان پیچینگ ملی مستند کوتاه
  • آیا مست عشق پای ستارگان ترکیه‌ای را به سینمای ایران باز می‌کند؟
  • صحنه‌هایی از فیلم جدید محمدرضا فروتن پس از ۵ سال | ببینید
  • کارکرد انتقادی فیلم‌های مستند کمرنگ شده است
  • رصدخانه مراغه؛ نگینی درخشان در تاریخ نجوم ایران